Изписването на антибиотик трябва да бъде верифицирано с микробиологичен резултат, в който

...
Изписването на антибиотик трябва да бъде верифицирано с микробиологичен резултат, в който
Коментари Харесай

Д-р Колевски: Изписването на антибиотик да бъде верифицирано с микробиологичен резултат

Изписването на антибиотик би трябвало да бъде  верифицирано с микробиологичен резултат,  в който антибиограмата да подхожда на изписания антибиотик.  Проблемът с безразборната приложимост на антибиотици у нас е доста сериозен. Изписват се антибиотици, без да има направено микробиологично проучване и антибиограма.  Това съобщи пред  БНР  доктор Александър Колевски  – шеф на Лабораторията по микробиология в Александровска болница.

По думите му всеобщо се изписват антибиотици като емпирична терапия и за вирусни инфекции. А диагностиката на бактериалните и вирусните причинители на инфекции е стигнала до такова равнище, че в границите на часове могат да се получат отговори на тези въпроси, означи той.

До края на март 2024 година: Антибиотиците ще се изписват и на хартиени предписания

„ Бързият тест за най-разпространените  респираторни вируси излиза след 20 минути.  Въз основа и на кръвна картина може да се откри дали инфекцията е вирусна или не. Но за утешение на родителите се изписва антибиотик като антипиретик “.

Антибиотиците са лекарства с предупреден завършек на деяние, предизвести доктор Колевски.

По думите му в един миг казусът за лекарите става подобен, че няма с какво да лекуват болните. „ Всяка зараза, породена от бактерия, която е полирезистентна, е сложна за лекуване “, изясни той.

Д-р Колевски цитира данни на СЗО, съгласно които през 2050 година  в света ще умират годишно 10 млн. души от полирезистентни варианти . Това е в пъти повече от онкоболните, болните със сърдечни проблеми, болните с ендокринни проблеми, акцентира той.

Според него  това би трябвало да бъде политика не просто на една болница, а на всички.  Нещата по никакъв начин не са розови, изрече мнението си докторът. И посочи още, че България, Румъния, Гърция и Сърбия са в алената зона за всеки микроорганизъм, за всеки антибиотик, като резистентни за някои микроорганизми сме в тъмночервената зона.

dariknews.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР